VEGANSKI NAČIN ŽIVOTA

megan_cows.jpgVegetarijanci vegani su ljudi koji svojim načinom života izbjegavaju sudjelovati u iskorištavanju i ubijanju životinja. Paze na hranu koju jedu, odjeću i obuću koje nose te sve ostale proizvode koje kupuju i koriste. Osim što ne jedu životinje (meso, ribe, školjke…) i sve prerađevine koje ih sadrže (mesne salame, mesne paštete, mesne juhe, želatinu, kavijar...), ne jedu niti namirnice životinjskog porijekla; kravlje ili neko drugo životinjsko mlijeko i sve prerađevine koje ga sadrže (mliječni sirevi svih vrsta, mliječni namazi, mliječni pudinzi, mliječni jogurti, mliječne čokolade, keksi, palačinke, kolači, torte...); kokošja ili jaja nekih drugih životinja i sve prerađevine koje ga sadrže (majoneze, tjestenine, palačinke, smjese za pohanje, keksi, kolači, torte...); med i sve prerađevine koje ga sadrže (medenjaci, bomboni, sirupi...). Ne oblače odjeću od životinjske kože, krzna, vune, svile i perja (bunde, pernate jakne, kožne jakne, kožni remeni, vunene veste, kape šalovi...), ne nose kožnu obuću (kožne cipele, kožne tenisice...) niti ne koriste predmete od životinjske kože, vune i perja (novčanici, torbe, kožni namještaj, auto presvlake, tepisi, jastuci...). Ne koriste kozmetiku i sredstva za čišćenje koja su testirana na životinjama i koja sadrže tvari životinjskog porijekla. Ne posjećuju cirkuse sa životinjskim točkama, zoološke vrtove i vodene parkove. Ne kupuju životinje, već ih prema svojim mogućnostima udomljuju i prihvaćaju kao ravnopravne članove obitelji, poštujući sva njihova individualna prava i potrebe.

 

Vegetarijanci vegani ne kupuju niti nude svojim prijateljima ili rodbini proizvode koji su povezani s okrutnošću prema životinjama, a svoju djecu odgajaju učeći ih suosjećanju prema svim živim bićima. Vegetarijanci vegani svojim etičkim načinom života čine puno za očuvanje prirodnih resursa, zaštitu okoliša, kao i za svoje vlastito zdravlje i zdravlje svoje djece. 

education3.jpgHrana koju jedu je isključivo biljnog podrijetla, no prepuna raznolikosti okusa i mirisa. Znatno je bogatija i zdravija od standardne europske prehrane, uključujući i tradicionalna jela poput sarmi, kobasica, lazanja, pizza, hamburgera, roštilja, palačinki, sladoleda, kolača, torta, sireva, mlijeka... Odjeća i obuća koju nose (remeni, jakne, bunde, sandale, cipele, čizme...) je ili od umjetnih materijala ili prirodnih materijala biljnog podrijetla. Kozmetika i sredstva za osobnu higijenu i čišćenje su ona koja ne sadrži sastojke životinjskog porijekla i koja nisu testirana na životinjama, a takvi proizvodi su potpuno dostupni na tržištu. Većina vegetarijanaca vegana nastoji upozoriti i druge na povezanost načina života svakog pojedinca s okrutnošću prema životinjama, kako bi stvorili svijet bolji za ljude i sve ostale životinjske vrste.