BITI VEGAN

POVIJESNI OSVRT

Da bi se u potpunosti razumjelo što znači biti vegan, nužno je osvrnuti se na povijesni korijen i porijeklo te riječi. Mnogi smatraju taj termin, i s njime povezan stil života, kao nešto novo i buntovno. U mnogim aspektima upravo je suprotno istina.

Donald WatsonRiječ vegan formirao je Donald Watson 1944. godine u Leichesteru, u Engleskoj koji je s još nekoliko članova Vegetarijanskog društva (Vegetarian Society), a unutar njega, želio osnovati službenu podskupinu vegetarijanaca koji ne konzumiraju ni mlijeko ni mliječne proizvode. Kad je taj prijedlog bio odbijen, Watson i istomišljenici počinju osnivati vlastitu organizaciju. Nakon razmatranja raznih mogućnosti, odlučuju se nazvati rječju VEGAN koju izvode iz engleske riječi vegetarian, uzimajući prva tri i posljednja dva slova što je Watson argumentirao izjavom da 'veganstvo započinje vegetarijanstvom, ali nastavlja dalje prema njegovom logičnom zaključku'.

1944. godine osnovano je udruženje The Vegan Society koje zagovara potpunu biljnu prehranu, isključujući meso, ribu, jaja, mlijeko i mliječne proizvode (sir, maslac) i med te potiče i ohrabruje proizvođače hrane, odjeće i obuće da koriste alternative životinjskim proizvodima. Novoosnovana skupina složila se da je prestanak bilo kojeg oblika iskorištavanja nužan za stvaranje mnogo razumnijeg i humanijeg društva. Od samog početka, veganstvo je definirano kao filozofija i način života i nikad se nije odnosilo jedino na prehranu; ono se i danas određuje kao način življenja i sustav uvjerenja koji opisuje samo poštivanje života.

American Vegan Society1960. godine Jay Dinshah osniva American Vegan Society koje prihvaća principe britanskih prethodnika, zagovarajući isključivo biljnu prehranu i potpuno odbacivanje životinjskih proizvoda. Pored toga, American Vegan Society prihvaća filozofiju ahimse (riječ sa sanskrta koja se prevodi kao 'dinamična bezazlenost', tj. 'dinamična neškodljivost') te potiče na služenje čovječanstvu, prirodi i 'stvaranju' (stvoritelj). Drugim riječima, da bi se prakticiralo veganstvo nije dovoljno samo izbjegavati određenu hranu i određene proizvode – nužno je također aktivno sudjelovati u korisnim i nesebičnim akcijama te postupcima.

Izostavljanje životinjskih proizvoda iz života je pasivni postupak koji ne zahtijeva afirmaciju. On jedino uključuje izbjegavanje nečega. Da bismo provodili ahimsu, moramo se uključiti u aktivni, pokretački dio 'dinamične bezazlenosti' – da bismo u potpunosti primjenjivali vegansku etiku, nije samo potrebno činiti što manje lošega, nego smo obvezni činiti i što više dobra.

VEGANSTVO KAO PUT RAZVOJA

vsignBiti vegan je ujedno i složeno, i izazovno i nagrađujuće jer je svaki element života jednog vegana izabran kroz svijest i svjesnost. Kad osoba odluči biti vegan, ona ima etičku obvezu poboljšavati sebe i svijet oko sebe, na što nije jednostavno djelovati. Ta odluka zahtijeva ozbiljno preispitivanje svih aspekata našeg života. Kad uđemo potpunije u bit veganstva, uočavamo da ono doseže puno dublje od materijalnog i opipljivog. Veganske perspektive prožimaju naše odnose s drugim ljudima, duhovna uvjerenja, zanimanja koja obavljamo i načine kako se zabavljamo. Zapravo, vrlo je malo područja naših života koja veganska etika ne dodiruje i na koja ne utječe u različitim stupnjevima.

Postati vegan je proces; vrlo rijetko se preko noći prelazi u potpuno veganstvo i najčešći način je mijenjanje prehrane, u početku, a potom postupno mijenjanje odjeće, kozmetike i neprimjerenih navika mnogo suosjećajnijim opcijama.
U stvari, ne postoji kraj u 'veganskom putovanju'; mi smo neprestano izazvani učiniti više od toga, stremiti višem cilju, više voljeti i biti skromniji.
To je dar veganstva.
To je vodič za suosjećajno življenje.
To je put poštivanja naših korijena, našeg planeta, svakog života i samih sebe.

ŠEST 'STUPOVA NOSAČA' PUTA SUOSJEĆANJA

Da bismo u potpunosti primjenjivali načela koja oblikuju vegansku praksu, nužno je razumjeti ih u cjelosti. Vegan Socitey u Engleskoj definiralo je, u svom statutu, veganstvo na sljedeći način:
Veganstvo označava filozofiju i način života koji teži isključiti - koliko god je to moguće i praktično – sve oblike okrutnosti i iskorištavanja životinja za hranu, odjeću i bilo koju drugu svrhu te koji promiče razvoj i korištenje neživotinjskih alternativa za dobro čovjeka, životinja i okoliša.

Kao vodič za veganski način života, American Vegan Society skicira šest 'stupova nosača' puta suosjećanja:

1) Suzdržavanje od životinjskih proizvoda
2) Neškodljivost i poštivanje života
3) Potpunost misli, riječi i djela
4) Vladanje i upravljanje samima sobom
5) Služenje čovječanstvu, prirodi i 'stvaranju' (stvoritelj)
6) Unapređenje razumijevanja i istine

Veganstvo nije samo pasivni otpor. Ono zahtijeva odabiranje promišljenih izbora u svakodnevnim aktivnostima u životu, kao i razmatranje utjecaja i dobrobiti koje proizlaze iz tih postupaka.


ODNOS PREMA 'BRATU ČOVJEKU' – PUT OSOBNOG RASTA

Budući da veganska načela poštuju sva živa bića, naša ljudska braća trebaju biti jednako poštovana i prihvaćena, premda ponekad to može biti jedan od najtežih aspekata veganske prakse.

GolubicaUmjesto da pokušamo promijeniti ljude koji nam se ne sviđaju ili s kojima se ne slažemo, često je nužno raditi na vlastitim spornim pitanjima. Kako se ponašamo u konfliktnim situacijama ili kad smo izloženi kritici? Kako izlazimo na kraj s vlastitim osjećajima bijesa? U svakoj izazovnoj ljudskoj interakciji moramo se zapitati: kako mogu izbjeći činjenje štete sebi i drugima? Kako mogu pomoći da se situacija popravi?

Veganstvo, u svojoj jednostavnosti, omogućava vrlo profinjen put osobnog razvoja i unutarnjeg rasta. Veganstvo nas poziva da istražimo naše najdublje temelje i potencijale te priznamo našu snagu i našu slabost. Veganski život nije za klonulo srce i slomljeni duh. On zahtijeva hrabrost, posvećenost i spremnost da istražujemo duboko u sebi, ne bi li otkrili našu najveću nadu. To je stil života koji nam omogućava da utječemo na pozitivne promjene za kojima žudimo, tako da ih sami primjenjujemo i budemo trajni primjer miroljubivog svijeta koji nosimo u viziji.

VEGANSTVO

Veganstvo ne povlači za sobom samo što osoba jede ili ne jede – ono obuhvaća što osoba jest. Osoba koja je vegan nastoji prožeti svaki aspekt svog života etikom suosjećanja. To utječe na njezine svakodnevne izbore, političke poglede, društvene stavove i osobne odnose. Navedeno ne znači da su svi vegani jednaki, da se ponašaju jednako ili da gledaju na svijet i svoje mjesto u njemu na jednak način. No unatoč svim mogućim razlikama među njima, jedno je zajedničko – a to je zajedničko načelo koje provode i koje izgrađuje kolektivnu svijest. Vegan nije čin niti amblem odličnosti. To je samo riječ koja opisuje osobu. Osobu koja provodi duboko poštovanje prema svakom životu i koja je posvećena tom načelu.

VEGANSTVO KAO ŽIVOT SVAKODNEVNOG IZBORA

VeganiOsobe koje su dovoljno zrele da odlučuju o svom životu i njegovim detaljima – npr. što će jesti, što će nositi, što će govoriti, koga će birati za prijatelje – mogu se ponašati na veganski način. Ovisno o našem uzrastu, mi svi činimo svakodnevne izbore koji pozitivno ili negativno utječu na druge. Veganstvo vodi osobu, koja ga prakticira, da odlučuje i odabire alternative koje donose mir, utjehu, radost i sklad kad god je to moguće. Ono obuhvaća široku lepezu osjećaja i postupaka; od 'malih' obzirnih postupaka, darežljivosti, poštovanja i sl., do osjećaja koji uključuju opraštanje, nesebičnost i empatiju te koji vode do 'velikih' suosjećajnih postupaka. Veganstvo ne zahtijeva činjenje herojskih djela.

Nema razloga ni smisla u zbrajanju ili mjerenju 'dobrih djela', ne bi li ih usporedili s nekim proizvoljnim brojem koji bi odredio bilo čiji veganski status. Takav broj niti takav status ne postoji.

Mnogi ljudi osjećaju u svom srcu što je ispravno i znaju kako bi trebali postupiti. No, mi često biramo drugi put samo zato jer su drugi izbori lakši, poznati ili ugodniji.

U svakom trenutku našeg života, mi imamo mogućnost učiniti ispravno, učiniti pogrešno ili ne učiniti ništa.

Pokušaj da činimo ispravno kad god to možemo jest sve što 'biti vegan' zahtijeva.


Iz knjige:
Being Vegan: Living With Conscience, Conviction, and Compassion
Autorica: Jo Stepaniak, M.S.Ed.